1. FÁZIS

Az őrző védő munka talán a leglátványosabb dolog a kutyások táborában. Már a kutyavásárlás elején döntsük el, hogy hova megyünk kutyaiskolába, mert a mihamarabbi szocializáció nagyon fontos a kutyának. Én már nyolc hetesen iskolába vittem a kutyát, persze nem tanítani, hanem, hogy hozzászokjon és megszeresse. A legtöbbet kölyökkorban lehet a kutyából kihozni, illetve látja az ember, hogy alkalmas e munkakutyázásra vagy se. Ha kellőszakértelemmel, és játszva tanítjuk meg a kutyának, hogy, hogy kell fogni, akkor a kutya szeretni fogja és élvezni, játéknak foglya fel, így sokkal látványosabb munkát érhetünk el mint segédeszközökkel,(pl:szöges nyakörv,elektromos nyakörv).Játszunk vele otthon is ronggyal, de ne többet 1-2-percnél egyszerre.
Kövesse egy nagy dicséret és vegyük el tőle a rongyot. Mindíg vegyük el előle a tárgyakat, ne hadjuk, hogy megunja.Ez azért fontos, hogy a kutya pont akkor hagyja abba, amikor a legjobban akarja. Gyakoroljuk a szemkontaktust. Mindíg akkor dicsérünk, és parancsolunk amikor a kutya a szemünkbe néz. Az etetésnél is csak akkor tesszük le neki a tányért, amikor a szemkontaktus legalább 2-5mp-ig megtörtént. Ezzel a módszerrel nagyon hamar megtanulja a kutya, és a késöbbiekben sokkal könnyebb dolgunk lesz.

Tehát a kutya zsákmányszerző ösztönét erősítve, építünk fel egy gyakorlatsort. Az alapok elsajátítása nagyon sokat jelent a további felkészülésben. A kutyát, amikor elhozza a gazda az alomból, a legfontosabb dolog, hogy egy nagyon szoros kapcsolatot alakítson ki a kölyökkutyával, hiszen ez lesz az alapja mindennek. Mutassunk meg minden újdonságot, ne féltsük más kutyáktól,( de kérdezzük meg a másik kutyatulajdonost, hogy nem e lép fel agresszívan kölyökkutyánkkal az övé). Nagyon fontos még, hogy nagyon sokat játszunk mi magunk vele. Kicsinek rongyozzunk, labdázzunk vele, így előhozva a zsákmányszerző ösztönét. A rongyozás nagyon finoman történjen, ne tépjük, emelgessük a kutyát,hiszen még pici és  sérülékeny. A tejfogakra nagyon ügyeljünk hogy ne tépjük ki. Finoman húzogassuk a rongyot,és amikor megragadja, húzogassuk egy kicsit,majd adjuk oda neki, amelyet egy nagy dicséret kövessen.A lényeg, hogy mindíg a kutya nyer!! Ez nagyon fontos kölyökkorban, hiszen a zsákmányszerző ősztönre építjük fel az egész kiképzést. A jutalmazást is a késöbbiekben erre építjük fel.

2.fázis

 

A második fázisban megismertetjük a kutyával a "HURKÁT" de nem a véreset!:) A hurkát olyan kutyáknak ajánlom, akik már biztos, nyugodt fogással dolgoznak. Célszerű egy darabig visszatérni a rongyra, 2-3-alkalom után,de az már csak egy kis bemelegítés legyen a gyakorlat elején,azután pedig a hurkázás vegye át a szerepet. A rongyot célszerű felváltani fogás javító börre, aminek a szerepe, hogy a kutya mindíg erössen fogja az adott ezközt. Ezt a bőrt erössen kell fognia a kutyának, mert ha nem, akkor kicsúszika szájából. Ezzel is ösztönözzük a kutyát a biztos fogásra. mindíg a nyugodt, telipofás fogást tarsuk szem elött.

3.fázis

Folytatjuk.....